tar en gzip

tar

tar is een programma om een hele directorie strukturen op tape te zetten. Maar daar een tape unit onder unix gewoon een (device) file is kun je ook een andere file naam opgeven. Hierdoor wordt dan een hele directorie in een file ingepakt.

Het uitpakken van zo'n file gaat via het commando tar xpf <tar file>. Hierbij moet je wel oppassen want het wordt met de zelfde paden uitgepakt als het ingepakt is.

gzip

Gzip is een compressie programma. Dat wil zeggen dat hij kijkt of hij een file efficienter kan opslaan door het te coderen. Hierdoor wordt een file vaak meer dan 50% gereduceerd in grote. Dit heeft voordelen bij het transport en het opslaan op ftp sites.

Het uitpakken gaat met gunzip <compressed file>.

De alternatieven

Naast gzip kom je ook nog wel is compress tegen (deze files eindiggen of .Z). Dit is het orginele unix compress programma. Compress is iets minder efficient en bijna helamaal verdrongen in de public domain software.

Daarnaast is er ook nog bzip2 dat onder andere voor de linux kernels gebruikt wordt. Op c code scheelt dat weer een paar procent met gzip. Vandaar wordt het o.a. vaak gebruikt bij de grote linux kernel sources.